Un dels nostres pilars com a empresa o com a idea d’empresa és l’economia col·laborativa. A continuació hem «robat» la definició que en fa la viquipèdia i amb la que ens sentim clarament identificats:
«L’economia col·laborativa és un model econòmic que es fonamenta sobre una xarxa d’individus i comunitats connectades d’igual a igual (P2P, de l’anglès peer-to-peer), en contraposició a les institucions centralitzades. Parteix de la compartició de béns comuns —espais i habilitats— a fi d’obtenir un benefici econòmic, monetari o no.
Es basa habitualment en plataformes digitals que estableixen un marc on els usuaris poden interactuar entre ells o/i amb la mateixa plataforma. Els usuaris seleccionen el paper que desitgen en cada moment, o diversos rols simultàniament (per exemple: venedor i comprador) dins d’un sistema distribuït i dinàmic. Normalment, hi ha un mecanisme d’avaluació entre usuaris, mitjançant el qual adquireixen una reputació, i amb ella, la confiança necessària per seguir duent a terme l’activitat que desitgin.»
Està clar que aquest tipus d’idees sorgeixen d’un model econòmic de consum que s’ha trobat amb una crisis econòmica que ha obligat a la gent a buscar nous mètodes per a estalviar diners o bé a guanyar-ne sense gaire inversió. Hem aguditzat l’enginy. Hem tornat enrere en el temps per tornar a l’intercanvi que s’utilitzava en èpoques passades però utilitzant les noves tecnologies de l’època en que ens trobem.
Amb aquest model d’empresa han sorgit empreses com BlaBlaCar, SocialCar, Uber o Cabify relacionades amb el transport, la famosa Airbnb, en el sector del lloguer d’habitacions, o EatWith que et permet menjar a casa d’algú per poder degustar cuina típica de la zona on et trobes a bon preu. Aquestes han tingut tant èxit que s’han topat, a vegades, amb la desaprovació de l’empresa tradicional, ja que sovint és difícil trobar la línia que separa l’economia col·laborativa de l’intrusisme laboral. Empreses com Uber, han hagut de deixar d’operar en alguns països, ja que la seva activitat xoca amb normatives de la zona.
Entre totes també estem nosaltres, CarbyCar que, començant per Girona, s’obre pas per a posar en contacte a gent que té una plaça de pàrquing desocupada durant el dia a la ciutat, amb gent que ve a treballar i necessita una plaça a bon preu per no perdre hores buscant pàrquing. Així uns poden treure rendiment de la seva plaça desocupada una part de la jornada i uns altres poden llogar una plaça durant unes hores a un preu molt econòmic.
Així que, si sou una d’aquestes dues parts ja ho sabeu! CarbyCar!