Encara recordem quan anàvem al súper i tenien piles de caixes de cartró a l’entrada perquè les poguessis agafar i omplir amb la teva compra per emportar a casa. Quan tornàvem els envasos de vidre. Quan compràvem el pa i el posàvem a la bossa de roba que havíem portat de casa. Quan compràvem els productes a granel. Jo encara puc recordar la cuina econòmica dels avis on no hi havia escombraries perquè tot es podia cremar (o donar a les gallines). Quan les poques bosses que et donaven eren de paper.

De cop i volta tot havia canviat. Els envasos de plàstic eren una revolució. No els havies de tornar ni rentar. Pesaven menys. Eren molt més barats que els de vidre. Et donaven bosses de plàstic a dojo. No t’havies de preocupar de com portaries la compra fins a casa, ja et donarien totes les bosses de plàstic que et calguessin.

Resultat: Es calcula que fins ara s’han produït 8.300 milions de tones de plàstic, 6.300 milions de tones ara són residus, i el 79% d’ells es troba en abocadors o a l’entorn natural.
Ara mateix es compren 1.000.000 d’ampolles de plàstic per minut. Menys del 50% es recull per al reciclatge i només el 7% es converteix en noves ampolles.

Es calcula que a prop de 10 milions de tones de plàstic acaben als oceans cada any. Això significa un perill per a les aus marines i altres criatures del mar més grans, com tortugues, dofins i foques, ja que poden enredar-se en bosses de plàstic i altres deixalles, o confondre el plàstic amb el menjar.

I quant duren? Una ampolla de plàstic triga a biodegradar-se uns 450 anys, igual que un bolquer, una llauna d’alumini uns 200 anys i el fil d’una canya de pescar uns 600 anys.

Totes aquestes dades ens han de fer reflexionar. Potser ja hem començat a fer marxa enrere en el consum del plàstic. És veritat que al nostre país s’han fet campanyes per a reduir l’ús de bosses de plàstic però els envasos dels productes no s’han modificat. Anem tard pel que fa a la quantitat de plàstic ja produïda i llençada a la natura però hi ha moltes coses per fer i les hem de fer entre tots.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *