Cada vegada som més conscients, o ho hauríem de ser, de la quantitat de residus que generem a les nostres llars. Amb el reciclatge, encara es pren més consciència de la quantitat, sobretot d’envasos i embolcalls d’un sol ús, que llancem cada dia. També de l’augment d’aparells elèctrics i electrònics que s’espatllen amb més rapidesa que abans.
Tot això genera la necessitat de tenir un sistema de recollida, tractament i gestió final per a poder reciclar i gestionar tots aquests residus que generem.
És per això que s’està desenvolupant en l’àmbit internacional un nou model anomenat Estratègia Residu Zero. Aquesta pretén aplegar tot un seguit de propostes, aplicacions i polítiques encaminades a assolir un model veritablement sostenible en la gestió de recursos, des de la producció fins a la generació de residus, per tancar els cicles de la matèria tot imitant la natura.

Els grans criteris que marquen el seu full de ruta són els següents:

Avançar cap a una economia circular en què tot residu pugui ser transformat en matèria primera
Evitar la generació de residus que puguin ser evitats
Evitar la disposició en abocadors i incineradores de residus que puguin ser reutilitzats, reciclats o compostats
Promoure l’ecodisseny i la política integrada del producte
Eliminar aquells productes pels que no hi hagi tecnologia sostenible viable que els pugui integrar novament en el medi o transformar en un nou producte
Eliminar les emissions de CO₂ derivades de la gestió dels residus

Ja hi ha diversos ajuntaments, empreses i entitats que s’han afegit a aquest moviment. I en l’àmbit particular, tot i que encara és difícil aconseguir fer compra «residu zero», cada vegada hi ha més comerços que venen els seus productes a granel i que no utilitzen envasos d’un sol ús.

Així que el canvi pot estar en tu. T’hi apuntes?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *