L’ús del plàstic es va fer molt popular al llarg del segle xx i va arribar a substituir altres materials tant dins l’àmbit domèstic com l’industrial.
Els plàstics tenien unes característiques que els feien molt atractius: són barats, tenen baixa densitat, són impermeables, aïllen l’electricitat, són fàcils de treballar,… Des d’aquest moment van començar a substituir el cartró, el vidre o el metall, que eren els materials més comuns per als envasos o fins i tot a la fusta o metalls en mobiliari. Tot es va tornar d’un sol ús i això va fer que sorgissin tots els problemes que també porten els plàstics, com la contaminació.

Com a substitut dels plàstics ja fa temps que es treballa amb els anomenats bioplàstics, als que la prohibició de plàstics d’un sol ús per al 2021 a la UE ha donat una forta empenta.

S’anomena bioplàstics a un tipus de plàstics derivats de productes vegetals, com ara l’oli de soja o el blat de moro, a diferència dels plàstics convencionals, derivats del petroli. El plàstic tradicional està compost per un monòmer, sintetitzat, en la majoria de les vegades a partir del petroli. Un dels principals problemes del plàstic convencional el constitueixen les emissions d’efecte hivernacle que es produeixen com a resultat de la seva fabricació. El bioplàstic, en canvi, emet entre 0,8 i 3,2 tones menys de diòxid de carboni per tona que el plàstic derivat del petroli.
A més, alguns bioplàstics són biodegradables com el PLA (àcid polilàctic patentat per DOW Chemical i cedit a Nature works), PSM (Plastarch Material) i PHB (poli-3-hidroxibutirat), també hi ha bioplàstics no biodegradables com la quitrina, la PA-11 (poliamida 11) o el polietilè obtingut 100% a partir d’etanol de canya de sucre.

Els bioplàstics o plàstics biodegradables podrien ser part de la solució al problema de la contaminació que generen els residus de plàstic que s’estan acumulant en els oceans.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *