Si volem evitar el desastre ecològic, els líders mundials i els ciutadans han d’actuar ara, escriu l’actriu Juliette Binoche i l’astrofísic Aurélien Barrau en una crida a les armes signada per més de 200 artistes i científics. La pandèmia Covid-19 és una tragèdia. Aquesta crisi, però, ens convida a examinar què és essencial. I el que veiem és senzill: els «ajustaments» no són suficients. El problema és sistèmic.

Robert De Niro, Isabelle Adjani, Cate Blanchett, Alfonso Cuarón, Javier Bardem, Penélope Cruz, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Marianne Faithfull, Virginie Despentes, Alexandre Desplat, Natalie Dessay, Kate de el Castell, Pedro Almodóvar, Julianne Moore, Zazi, Madonna , Vanessa Paradis … aquestes són algunes de les desenes de personalitats del món del cinema, la música, les arts i la ciència que han signat un manifest publicat sota el títol Non à 1 retour à la normale (Contra la tornada a la normalitat).

L’article el signen també una vintena de premis Nobel de física i química i el premi Nobel de la pau Muhammad Yunus. El text deixa clara la preocupació dels signants per la magnitud de la pandèmia de la COVID-19 però mira més enllà, denuncia l’explotació de la terra i posa el focus en les conseqüències del «col·lapse global» que estem vivint. «La pandèmia de la COVID-19 és una tragèdia, una crisi que, però, ens convida a plantar cara a qüestions essencials. el balanç és simple: els ‘ajustos’ no són suficients, el problema és estructural. La catàstrofe ecològica en curs revela una meta crisi: l’extinció de la vida sobre la Terra està fora de dubte i tots els indicadors apunten a una amenaça existencial directa, a diferència d’una pandèmia, per molt greu que sigui, es tracta d’un col·lapse global les conseqüències del qual no tenen comparació. Fem per això una crida solemne a dirigents i ciutadans a sostreure de la lògica predominant per treballar en una reforma profunda dels objectius, els valors i les economies.»

«El consumisme ens ha portat a negar la vida en si mateixa: la de les plantes, la dels animals i la d’un gran nombre d’humans. La contaminació, l’escalfament global i la destrucció d’espais naturals estan portant el món a un punt de ruptura. Per aquestes raons, combinat amb les desiguals desiguals socials, que creixen, ens sembla impensable ‘tornar a la normalitat’. La transformació radical que es requereix -a tots els nivells- requereix audàcia i coratge. No tindrà lloc sense un compromís massiu i decidit. Quan són els actes? És una qüestió de supervivència, tant de dignitat com de coherència.»

Fonts: https://www.lemonde.fr/
https://www.sostenible.cat/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *