Després de tants dies confinats i de les dades positives pel que fa a la contaminació, ens arriba ara una notícia negativa i sorprenent referent a la capa d’ozó. Aquests últims dies els científics han observat un gran forat a la capa d’ozó a la zona del Pol Nord, tot i que el forat de la capa d’ozó és més habitual al Pol Sud.

No obstant això al Pol Nord els episodis que ocorren entre el final de l’hivern i principis de la primavera de l’hemisferi nord, en general no impliquen la destrucció de l’ozó sinó una «reorganització» de les seves concentracions. En aquesta ocasió l’extensió i la pèrdua d’ozó és més gran que el 2011, quan la revista Nature es va fer ressò del forat «sense precedents» que s’havia produït a la capa d’ozó àrtica. La raó és el poderós vòrtex polar que està circulant a la zona amb aire molt més fred del que és habitual i de forma molt estable. El vòrtex polar és un corrent que manté l’aire fred «tancat» al Pol. De vegades descendeix provocant brutals onades de fred.

S’espera que els valors d’ozó es recuperin a mesura que es calenta l’estratosfera i quan es dispersi el vòrtex polar. Les temperatures ja han començat a augmentar.

La bona notícia és que a l’altre costat del planeta es confirma la bona evolució del forat de la capa d’ozó del Pol Sud, que està en mínims històrics. Un estudi publicat a la revista Nature confirmaria que la prohibició de les emissions de gasos CFC, a més de reduir el forat a la capa d’ozó de l’Antàrtida, està permetent que es recuperi el corrent de raig austral, la qual cosa mostra que igual que l’acció humana està provocant el canvi climàtic i una reacció en cadena en els esdeveniments meteorològics de la planeta, al revés, quan la humanitat actua els efectes positius són visibles fins i tot en la circulació atmosfèrica.

Font: https://es.euronews.com/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *