Tot i que fa molt temps que sentim a parlar de la contaminació dels vehicles rodats i en aquest sentit s’està treballant cap a un tipus de vehicles amb menys emissions, com els vehicles elèctrics, últimament s’ha començat a parlar també de les importants emissions de vehicles que no tenien el punt de mira posat com els vaixells o els avions.
Segons publica la Corporació Catalana de Mitjans audiovisuals, l’exposició a la contaminació de partícules procedents dels vaixells provoca 430 morts prematures cada any en un conjunt de vuit ciutats estudiades, entre elles Barcelona. Aquestes dades s’han extret d’un treball liderat per Mar Viana, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, que ha estat publicat a la revista Environment International. Del mateix centre hi ha participat Aurelio Tobías i Angeliki Karanasiou, i a més, ha comptat amb investigadors d’Itàlia, Finlàndia, els Estats Units i Austràlia.
Una de les conclusions de l’estudi és que, a llarg termini, l’exposició a contaminació per partícules PM2,5 procedents dels vaixells suposa un balanç global de 430 morts prematures cada any en el conjunt de les vuit ciutats estudiades. Això equival a 5,5 morts prematures a l’any per cada 100.000 habitants. Però l’impacte varia molt segons les ciutats. Així, a Barcelona i Atenes es comptabilitzen més de 100 morts prematures cada any per aquesta contaminació. La xifra és d’unes desenes a la resta.
De totes maneres Mar Viana remarca que si bé la mortalitat prematura atribuïble a les emissions dels vaixells és significativa, cal no perdre de vista que el trànsit rodat continua sent, amb molta diferència, la font principal de contaminació a les ciutats grans.