Els tribunals són un nou front d’acció del clima amb casos contra governs i petrolieres, i tot i que les victòries han estat fins ara poc freqüents, la pressió per al canvi està creixent.

El litigi sobre el clima és una nova arma per als ecologistes que es dirigeixen als tribunals per intentar que els governs i les corporacions tinguin en compte els danys ambientals que causen. Els advocats pretenen utilitzar la llei per forçar accions governamentals més fortes per reduir les emissions de carboni i guanyar danys per part de les empreses responsables per cobrir els costos de fer front als impactes de l’escalfament.

Hi ha centenars de casos en el món des de l’Índia fins a Uganda; Irlanda a Noruega, on els defensors estan intentant bloquejar la perforació de petroli a l’Àrtic. El govern britànic s’enfronta a la seva primera gran crida de 12 ciutadans a través d’un grup legal anomenat Pla B i que ja compta amb el suport de l’exassessor científic en cap del govern, el Prof. Sir David King. Però és als Estats Units, la nació més contenciosa del món, on s’han donat lla quantitat més gran de casos, amb Arnold Schwarzenegger el més recent per confirmar que estava preparant una demanda.

Fins ara, les victòries són rares, però els partidaris diuen que els guanys són més probables en el futur, ja que l’opinió pública -i les actituds dels jutges- es mouen amb els temps. Una gran quantitat de casos de millers de milions de dòlars contra empreses de combustibles fòssils que van portar la ciutat de Nova York i les comunitats de Califòrnia sobre l’augment del nivell del mar ja han fet que el litigi sobre el clima sigui en el punt de mira. Però aquestes empreses estan lluitant amb força, amb acusacions d’una conspiració motivada políticament contra ells.

Haurem de veure com evolucionen tots aquests casos i els que aniran sorgint.

Font: www.theguardian.com

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *