En tot el món s’està produint el desplegament accelerat de la tecnologia 5G. Vodafone ha anunciat a Espanya que llançarà nous serveis gratuïts 5G a 15 ciutats venent els primers mòbils 5G, usant la vella estratègia de crear gratis la necessitat per a més endavant cobrar-la. Els mitjans de comunicació destaquen els grans beneficis d’aquesta nova tecnologia, però no ens expliquen que paral·lelament està havent-hi una veritable mobilització de científics a nivell internacional que estan alertant dels seus riscos potencials.

Ecologistes en Acció alerta que el desplegament de la tecnologia 5G s’està fent sense avaluar-ne els possibles efectes sanitaris i ambientals, tot i les contundents i nombroses crides científiques a aplicar el principi de precaució.

Quan s’introdueix una nova tecnologia en el mercat prèviament s’ha investigat en un laboratori amb cèl·lules i animals per demostrar la seva innocuïtat per a les persones i el medi ambient. Però en el cas del 5G no és així. El 2017, d’acord amb les seves  investigacions epidemiològiques del Dr. Hardell, del departament d’oncologia de la Universitat d’Orebro (Suecia),  l’OMS va declarar les tecnologies sense fils com a cancerígens de nivell 2B. Hardell va encapçalar una crida signada per 180 científics demanant a la Unió Europea una moratòria del desplegament del 5G fins que es demostri la seva innocuïtat, ja que ja s’han publicat milers d’articles científics que evidencien el dany produït per les anteriors tecnologies sense fils per a la salut de les persones, però també per als animals i per a les plantes. No obstant això, el 5G no s’ha investigat prèviament a la seva introducció. El 2018 es va posar en marxa una nova crida científica signada per més de 100.000 investigadors, metges, associacions i ciutadans de 187 països demanant a l’OMS i a l’ONU, perquè s’aturi el seu desplegament fins a comptar amb evidències d’innocuïtat. Nombrosos científics han escrit a polítics, senadors i governadors demanant una moratòria.

A finals del 2018 el SCHEER, Comitè Europeu de Riscos Emergents va classificar en el seu informe de riscos amb un 3 sobre 3 el dany potencial per a la fauna salvatge que es pot produir per l’augment de contaminació electromagnètica a causa del desplegament del 5G.

De fet, alguns polítics han atès les advertències científiques. La ministra de Medi Ambient de Brussel·les ha bloquejat el desplegament 5G al·legant que no està disposada al fet que els habitants de Brussel·les es converteixin en «conillets d’índies». Cantons suïssos, als quals pertanyen ciutats tan importants com Ginebra o Lausana, també han bloquejat el 5G fins que s’investiguin els seus possibles efectes sobre la salut. Alcaldes com el de la ciutat italiana de Morino també s’han oposat a aquest desplegament. Ajuntaments com el de Florència han signat una moció per la qual es reclama que s’apliqui el principi de precaució.

Per a Ecologistes en Acció estem sent víctimes d’un «despotisme tecnològic». Polítics i mitjans de comunicació, excepte honroses excepcions, semblen estar més al servei de la tecnologia que de la ciutadania. La tecnologia hauria d’estar subjecta a un control democràtic real. La ciutadania hauria d’estar informada dels seus avantatges, però també dels seus possibles riscos, i entre tots hauríem de decidir si ens interessa seguir cap endavant o si preferim «aturar una mica» per perfeccionar la nova tecnologia i no cometre errors que després es demostrin irreversibles. Encara que ens venguin la rapidesa i la baixa latència del 5G que permetrà baixar-nos una sèrie en segons, el que un cop més  podem posar en risc des de la inconsciència, és la vida mateixa. Cal aplicar el principi de precaució i desplegar una tecnologia només quan es garanteixi la innocuïtat.

Font: https://www.ecologistasenaccion.org/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *