La unió Europea ha firmat un acord en què reconeix el dret de les persones a participar en la revolució energètica d’Europa i cauen algunes de les barreres més importants a la lluita contra el canvi climàtic com l’Impost al Sol i la càrrega excessiva de tràmits administratius. Es proporciona a les persones un major control sobre el seu ús de l’energia tant de forma individual com col·lectiva, cosa que fins ara havia estat mal vist pel Govern Rajoy.

Tant individus com cooperatives i comunitats de persones podran així accelerar la lluita contra el canvi climàtic i alliberar-se del poder de les grans elèctriques produint, intercanviant, venent i emmagatzemant electricitat renovable. Els canvis que introdueix la nova directiva es faran efectius a tot Europa a partir de 2021 però el gir en la posició del nou Govern espanyol en les negociacions europees fa albirar que no haurem d’esperar tres anys perquè aquest canvi es plasmi a Espanya. Les ocasions aquest any no falten: la Proposició de Llei d’Autoconsum en via de tramitació al Parlament, el Pla Nacional Integrat de Clima i Energia a 2030 que el Govern haurà de lliurar a Brussel·les així com la promesa Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

No obstant això els governs i el Parlament europeus van rebaixar la seva ambició en l’aportació mínima d’energies renovables a la cistella energètica per a l’any 2030 fins a un 32%: un objectiu massa baix que permet que les elèctriques segueixin enganxades als combustibles fòssils i a altres solucions que sostenen un model inviable. Necessitaríem almenys una aportació mínima del 45% per complir amb els nostres compromisos climàtics de París.

No obstant això, en donar a les persones els mitjans per impulsar la revolució energètica s’han obert altres vies per assolir i superar aquests mateixos objectius.

Per això, aquest és una molt bona notícia aconseguida gràcies a la pressió ciutadana. Gràcies al suport de les més de 100.000 persones que van signar tan sols a Espanya i, al costat de més de 45 organitzacions, hem aconseguit que el dret a l’autoconsum sigui una qüestió política rellevant durant anys. Ara és responsabilitat dels governs nacionals accelerar l’expansió de les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació de l’aire que amenacen les nostres vides.

Font: https://es.greenpeace.org/es/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *