El dia 1 de gener entrarà en vigor la zona de baixes emissions de Barcelona, ZBE, en la qual s’aplicaran restriccions als vehicles més contaminants. Com ja sabem aquesta mesura és una mesura polèmica que no deixa content a ningú. Particulars i empreses posen el crit al cel per la inversió que hauran de fer en adquirir vehicles nous, no contaminants. L’Ajuntament de Barcelona creu que aquestes mesures seran insuficients i reclama un compromís valent del sector industrial, econòmic i dels poders polítics. Els ecologistes, en canvi, demanen mesures més contundents, com un peatge per circular per la ciutat. Amb tot això, el ple de l’Ajuntament per aprovar l’ordenança per a l’aplicació d’aquesta mesura, que ha d’entrar en vigor l’1 de gener, ha tingut gairebé dues mil al·legacions.

Què diuen les dades?
L’Organització de Consumidors i Usuaris ha publicat aquest novembre un extens i complet article, que diu que els òxids de nitrogen i les partícules són dos dels contaminants que afecten més les persones. Les etiquetes ambientals ens posen de manifest en quines proporcions els emeten. Les dades són molt contundents. La meitat dels òxids de nitrogen surt dels cotxes sense etiqueta i el 40% dels d’etiqueta B. Gairebé el 10% surt dels etiqueta C i gairebé l’1% surt dels de classe ECO. Lògicament, els zero no n’emeten. Pel que fa a les partícules, les dades encara són més escandaloses. El 68% de les emissions surt dels cotxes sense etiqueta. El 29% surt dels d’etiqueta B i el 3% restant dels ECO.

De tot plegat se’n deriven diverses qüestions. Una d’elles, és que les mesures que entraran en vigor l’1 de gener al voltant de Barcelona són, des del punt de vista empíric, del tot justificades. Un altre és que, a l’etiqueta B, li queden pocs anys de vida. La rumorologia dins de l’administració situa la seva mort cap al 2024. La tercera i, més important, és que socialment, cal posar la lupa en el fet que la transició sigui el més justa possible.

Font: https://www.ccma.cat/el-temps/noticies/

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *