Després de moltes pujades dels carburants i dels tipus d’interès, la saturació de mercat turístic o del sector de la construcció, ara toca que la transició energètica cap a les energies renovables i el sector de l’eficiència energètica creien nous llocs de treball.

Segons l’informe IPM es crearan 3 milions de llocs de treball en el camp de les renovables i 5 milions en el de l’eficiència energètica.

Diverses agències internacionals insisteixen que per assolir els objectius fixats per la unió Europea, és imprescindible augmentar l’ús de l’energia renovable. Dos sectors reclamen més atenció: d’una banda, la calefacció, que representa un 50% del consum final, acapara el 68% de les importacions de gas i utilitza un 75% de combustibles fòssils. De l’altra, el transport, que representa un 30% del consum final d’energia i el 65% de consum de petroli.

La clau, segons l’informe, està en l’electricitat, que farà possible eliminar les emissions de CO2 el 2050 i substituir gradualment els combustibles fòssils de calefacció i transport. Les inversions es dirigiran cap a un objectiu de renovables del 75% per 2030 i el 100% per al 2050.

A tot el món les accions per limitar la temperatura del planeta facilitaran la creació de 24 milions de llocs de treball per a l’any 2030, compensant la pèrdua de 6 milions de llocs de treball relacionats amb el carbó i el petroli. L’Organització Internacional del Treball (OIT) assenyala que les polítiques de sostenibilitat aplicades en els sectors d’energia, el canvi de mix energètic, l’ús dels vehicles elèctrics, l’agricultura i l’economia crearan quatre nous llocs de treball per cada un que es perdi per l’abandonament de combustibles fòssils. L’informe recomana als governs que s’anticipin amb mesures per capacitar els treballadors en les habilitats necessàries. La Unió Europea assenyala la importància de garantir una formació específica, per impulsar la integració d’aquestes noves competències en els sistemes educatius.

En definitiva, la transició energètica és una gran oportunitat de creació d’ocupació, amb noves especialitzacions productives.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *