Aprofitant que ahir va ser el dia de la dona i que s’han publicat moltes dades sobre la desigualtat en totes les àrees volem fer una referència a les dones que han tingut un paper important en la investigació científica i en el relacionat amb l’energia.

En el documental que ha publicat aquesta setmana TV3 «De què es queixen les dones«, donàvem dades sobre la no presència d’aquestes dones en els llibres de text. En un llibre de geografia i història de 3 d’ESO, davant 232 homes només apareixen 16 dones i algunes només per tenir relació amb algun dels homes esmentats, i de mitjana, en tots els llibres d’ESO de 1r a 4t només hi ha un 7,6% de presència de dones.

Sobre això també hem trobat un article de Sole Montero on parla de les dones científiques no reconegudes. Ens parla, per exemple, de Lucia Galeazzi que va col·laborar amb el seu marit en estudis sobre electricitat animal i en la seva feina d’anatomia pràctica a mitjans del s. XVIII. També sobre Herta Marks Ayrton reconeguda pels seus treballs sobre l’arc elèctric i pels seus estudis sobre el moviment oscil·latori de l’aigua i l’origen i el creixement de les dunes de les platges, o Edith Clarke primera enginyera elèctrica i la primera professora d’enginyeria elèctrica a la Universitat de Texas a Austin. També tenim a Marie Curie, Premi Nobel de física i de química, pionera en els primers temps de l’estudi de les radiacions; ella va ser la primera a emprar el terme radioactivitat.

No ens deixarem a Maria Telkes, inventora del primer sistema de calefacció solar el 1948, del primer generador termoelèctric, de la cuina solar i d’un sistema de destil·lació solar que va ser inclòs als kits mèdics de l’exèrcit per potabilitzar l’aigua. Ida Eva Tacke, física i química alemanya que fou la primera a mencionar la idea de la fissió nuclear l.934 i que va descobrir el Reni (element número 75), o Lise Meitner que tingué un paper clau en el descobriment i explicació de la fissió Nuclear.

Podríem seguir descobrint noms, i potser ho farem en alguna altra ocasió, i no està malament que anomenem totes aquestes dones oblidades i moltes vegades tapades pels homes que estaven al seu voltant.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *